• 486 112 233
  • 605 965 088
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Členové žákovského parlamentu na "Fóru mladých" v kavárně Pošta

Na tomto fóru, pořádaném Místní agendou 21, chtěli ve středu 1. listopadu slyšet názory mladých na různé oblasti života v Liberci (doprava a bezpečnost; životní prostředí a veřejný prostor; sociální prostředí a bydlení; školství, kultura, volný čas a cestovní ruch; klimatický stůl). 

Na začátku proběhly krátké seznamovací aktivity. Poté vysvětlili,  jak se bude pracovat a pak absolvovali vědomostní kvíz o městě za ceny. Žáci se dle zájmu o témata rozdělili k jednotlivým stolům, kde s odborníky na daná témata diskutovali a sdělovali, co je pro ně v dané oblasti důležité. 

Náměty žáků se u stolů zapisovaly a po prvotním hlasování (u stolů) z nich přítomní vybrali dva nejdůležitější. Tyto dva náměty postoupily dále a byly zapsány na společné hlasovací archy pro všechna témata. V druhé fázi hlasování pak z těchto témat vyplynula ta nejzávažnější, která se následně ověřila v on-line hlasování. Výsledky se nakonec okomentovaly a podněty by se měly dále rozpracovat do případného projektu. 

Každá škola mohla delegovat až 4 zástupce z žákovského parlamentu. Přednostně měli být vybráni členové Městského parlamentu Liberec. Pro takto aktivní mladé lidi bylo Fórum mladých nejpřínosnější. Toto setkání by se mělo stát pravidelnou akcí, která se bude konat vždy 1x za 2 roky. 

Je důležité nechat zaznít hlas mladých lidí a zároveň, aby si udělali žáci větší přehled, co vše město může či nemůže řešit. 

Eliška Handšuhová

(koordinátorka školního parlamentu)

Fotografie: zde