• 486 112 233
  • 605 965 088
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Chlapci z 6.A v Oblastní galerii

V rámci vzdělávacího programu “Čteme z obrazů” se žáci 6.A  zúčastnili v úterý 24. října exkurze do galerie, kde se seznámili s Liebigovou sbírkou, pojmenovanou po Johannu Liebiegu mladším, který byl významným průmyslníkem a mecenášem umění.

Kolem jeho sbírky se vznáší opar tajemných příběhů. Obrazy, které za svůj život nastřádal, tvoří velkou část stálé sbírky Oblastní galerie Liberec. Žáci se seznámili s pojmy sběratel, donátor a  mecenáš a dozvěděli se, jak se od sebe tyto pojmy liší. Jako detektivové zapátrali v  minulosti a odhalili tajemství života tohoto velkorysého podnikatele. Zjistili jsme také zajímavosti ze strastiplné cesty obrazů, které nakonec doputovaly až do budovy bývalých Lázní  současného sídla Oblastní galerie Liberec.

Během exkurze měli žáci možnost prohlédnout si několik děl z této sbírky a naučit se, jak „číst“ v obrazech. Tento program je zaměřen na rozvoj vizuální gramotnosti a podporuje schopnost interpretovat umělecká díla.

Chlapce z  6.A vzdělávací program bavil a v rámci zpětné vazby v podobě pracovních listů prokázali, že se v obrazech naučili jak číst, tak vnímat na výtvarných dílech i detaily. Tento program jim umožnil rozvíjet své schopnosti a zároveň si užít výtvarnou výchovu jinak, a to přímo v galerii. Během cesty zpět jsme si prohlédli i bývalou budovu liberecké galerie, krásně opravený palác Liebig.

Eliška Handšuhová