• 486 112 233
  • 605 965 088
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Místa utrpení, smrti a hrdinství

Místa utrpení, smrti a hrdinství

(2017/18, 9.A) V pátek 24. listopadu navštívila třída 9.A v Krajské vědecké knihovně výstavu o vězních z českých zemí v nacistických táborech. Pro žáky připravila paní učitelka Vacková pracovní list, který zde rovnou vyplnili.

Výstava mapovala koncentrační a vyhlazovací tábory, které fungovaly v období nacismu. Byla doplněna dobovými materiály těchto institucí a obsahovala i autentické vzpomínky lidí, kteří běsnění fašistů přežili.

Výstavní soubor 28 mobilních panelů historickou i výchovnou hodnotu. Seznamuje se vznikem koncentračních táborů v Německu bezprostředně po uchopení moci Adolfem Hitlerem. Ukazuje, kdo tábory připravoval, z jaké zvrácené ideologie vycházel: ideologie postavené na nenávisti, potlačování lidských práv, nemilosrdného potlačování sebemenšího projevu nesouhlasu, rasismu, antisemitismu, xenofobie, což nakonec vedlo k výstavbě vyhlazovacích táborů – továren na smrt. Seznamuje s osudy vězňů z českých zemí po roce 1939, jednotlivců i celých etnických skupin, pronásledovaných a vězněných pro své politické smýšlení, homosexualitu, náboženské přesvědčení, barvu pleti či „rasový“ původ. Používá k tomu fotografie, fotokopie dokumentů, vysvětlující průvodní text.

Epilogem k výstavě je několik posledních panelů, jejichž záměrem je varovat před rozmáhajícími se neonacistickými a xenofobními projevy, které nacházejí sympatizanty často z neznalosti a neinformovanosti, jsou ochotni těmto projevům naslouchat a ztotožňovat se s jejich primitivní přímočarou propagandou.

Všichni žáci aktivně pracovali a našli správné odpovědi. V rámci sebereflexe jsme poté rozebrali, co je zaujalo a co nového se dozvěděli. Ve většině z nich získané poznatky zanechaly dojem a bylo patrné, že o daném tématu přemýšlí, což byl hlavní účel návštěvy výstavy Místa utrpení, smrti a hrdinství.